Photobucket
-

NOISE ROCK HERE????????????? (PART 1) (By Rosso)

By hidden diaries
Καταρχας τι ειναι το Νoise rock?
Αν το παρουμε χρονολογικα θα δουμε πως περιπου στις αρχες των 80's και αφοτου το punk εχει πλεον ψοφησει για τα καλα ή εχοντας συνεχισει πλεον σαν post punk για αυτους που εχουν αποφασισει απλα να ψαχτουν περισσοτερο απο τα 4 ακορντα και στη συνεχεια (ή ταυτοχρονα) σαν no wave για αυτους που σκεφτονται λιγο ή αρκετα πιο εναλλακτικά απο τους υπολοιπους τουλαχιστον ως προς την δομη των κομματιων .

Ετσι λοιπον αν γυρισουμε περιπου 2,5-3 δεκετιες πισω θα βρουμε μπαντες οπως οι Teenage jesus and the jerks (οπως καταλαβατε η Lydia lunch εχει κανει και εδω το θαυμα της) να παιζουν σοβαρα με τα μυαλα του κοσμου.

Ετσι λοιπον προχωραμε λιγα χρονια αργοτερα και βρισκουμε Μπαντες που μονο για να τις αναφερουμε εδω θα επρεπε να φτιαξουμε ξεχωριστα κεφαλαια για την καθε μια. Swans, Jesus Lizard, Βig Black, Helmet, Melvins και ο Καταλογος δεν ξερω πραγματικα που θα τελειωνε.
Για να προχωρησουμε λιγο μετα και ποτε η αναμιξη του noise rock να μας δωσει μπαντες μπασταρδεμενες με το βαρυ ηχο της εποχης οπως οι Νapalm death (των πρωτων album) και ποτε τεχνικες οπως οι μεγαλοι melt banana και ποτε τελειως ατεχνες παιζοντας με συχνοτητες και καθε λογης θορυβο οπως Merzbow κτλ...

Για να φτασουμε τελος του 80' αρχες 90' και μπαντες οπως οι ministry, Νine inch nails, White zombie να γινουν οι πρεσβευτες του ειδους αυτου κυριως για τους λατρες του βαρυ ηχου. Απο την αλλη βεβαια τα πραγματα εχουν ξεφυγει και αναμιξη με την μεγαλη σχολη της ιαπωνιας εχει γινει πλεον κατι περισσοτερο απο εμφανη. Ολα και πιο mathrock ο ηχος με τους locust να παιζουν στην κυριολεξια με τα νευρα μας και να ειναι υπευθυνοι σε μεγαλο βαθμο (αν και το ειχαν κανει πολυ πιο πριν οι nomeansno) για το τεχνικο και παραλληλα ακραιο experimental noise metal (dilinger escape plan, converge κτλ...)

Απο την αλλη αυτοι που ακουνε drone ηχο θα χαρουνε μιας και πλεον υπαρχουν παρα πολλες αξιολογες μπαντες εχοντας και αυτοι μπασταρδεψει τον ηχο τους με πολλα στοιχεια οπως ambient drone, black metal drone, drone noise και αλλα πολλα καλουδια.

Δεν θελω να μπω σε λεπτομερειες μπορειτε να ριξετε οσα καντήλια θελετε για το οτι δεν εκανα αναφορα σε εξισου σημαντικες μπαντες botch, burning witch, nortt, boris, Slint, Skullflower κτλ... αλλα απλα σκεφτειτε τι θα επρεπε να γραψω για τους απιστευτους sonic youth.

Που καταλήγουμε λοιπον? Οτι σαν κίνημα η noise rock μουσική σχηματίστηκε ειτε απο φοβερους τεχνίτες οι οποιοι μια μερα αποφάσισαν να τα εγκαταλείψουν ολα και να αφοσιωθούν σε πιο μινιμαλιστικές δομες ή απο εντελως ατεχνους που ποτε δεν εμαθαν να παιζουν και απλα βαραγαν οτι εβρισκαν μπροστα τους. Τα συμπερασματα δικα σας.

Τι σχεση εχει ολο αυτο το κειμενο με την Ελλαδα?
Μα φυσικα τελειωνουμε το πρωτο μερος με αναφορα σε Ελληνικες μπαντες. Επιτελους...(τονιζω οτι γινεται χρηση του ορου Noise rock με την ευρεία εννοια του)
Καποιες μπαντες λοιπον που αξιζει να προσεξουμε (για ολα τα γουστα ) ειναι οι :

BORED WITCH

MOTHER DISOBEDIENCE

GONZOID

FAMILY BATTLE SNAKE

BAD TRIP

FORMAT C: INERTIA


FERVENT

KNAUF

THE HIGS

NOISELUST

GUINEA PIG

COLLISION

DEFILE DES AMES
 

1 comment so far.

  1. cavity January 12, 2009 at 5:28 AM
    Συμπληρώνω:
    Radiochurch
    Fun With Nuns
    Nechayevschina

    και για να ευλογήσω και τη γενιαδούρα μου:

    the You and What Army Faction

Something to say?