Photobucket
-

Τεράστιο αφιέρωμα στα Mid-Late 90's Slasher Movieeeeees!!!!!! (by Mom's NK)

By hidden diaries
By Mom's K

Το μεγάλο μπαμ έγινε το 97 με το scream τους Wes Craven ο οποιος κατόρθωσε να το κανει ακομα 2 φορες στο παρελθον (the nightmare on elm street-και The last house on the left-) για να ξεκινησουν να βγαινουν η μια μετα την αλλη. Και ειναι φοβερο το ποσο ειρωνικο ειναι αν το καλοσκεφτουμε. Η ταινια που ουσιαστικα σατιριζε ολες τις ταινιες εκεινες που αντεγραψαν κατα κορον το Halloween του John Carpenter του 1978, με τις αταλαντες, παρθενες, ξανθιες πρωταγωνιστριες με το πελωριο στηθος, να τρεχουν στις σκαλες και να ουρλιαζουν αντι πολυ απλα να βγουν απο την πορτα, να γινει και η αφορμη για να αναβιωσει το ειδος αυτων των ταινιων στα mid-late 90's.

Οποιος ειναι γυρω στα 25 λογικα και καιγοταν με τις ωρες στα συνοικιακα video - club, θα θυμαται τα slasher teen θριλερ που εβγαιναν στο δευτερο μισο της δεκαετιας του 90 με το κιλο και γεμιζαν τα video club.

4-5 ταινιες παραμασχαλα, συνηθως χωρις να εχει διαβαστει καν η περιληψη απο το πισω μερος του κουτιου, πραγμα λογικο αν αναλογιστει κανεις πως σε περιμεναν οι φιλοι σου - ατομα που δεν ειχαν και αυτα προφανως κοπελες για να καιγονται μαζι σου ετσι - με coca cola και πιτσες. Σε ακραια περιπτωση η "τρομακτικη" λεζαντα του στυλ "o τυχερος πεθαινει πρωτος, ο τελευταιος τρεχει για τη ζωη του" στο μπροστα μερος αρκουσε για να μπει και αυτη η ταινια στο σωρο με τις υπολοιπες.

Οι κασσετες τοτε να στεκουν σε σειρα πανω στα ραφια και παντα το ιδιο κλασσικο μοτιβο, η παρεα των εφηβων σε κυκλο με τον πρωταγωνιστη ή συνηθως την πρωταγωνιστρια να βρισκεται στο κεντρο του εξωφυλλου και τους αλλους σε δευτερευοντα ρολο. Ενω το backround ολοκληρωνοταν με καποιες φλογες, με μια τρομακτικη φιγουρα, με την στολη του δολοφονου της ταινιας κτλ...Οπως και να το κανουμε αυτες οι ταινιες καθιερωσαν κατι αντιστοιχο με τα εξωφυλλα των trash βιντεοκασσετων ταινιων τρομου της δεκαετιας του 80'.

Γυμνασμενα κορμια, Κοντα sexy μπλουζακια, κολεγιακα jacket κτλ... Τις περισσοτερες φορες ειχαμε σγουρομαλικα ξανθια αγορια αρχηγοι της ομαδας Lacross του σχολειου που βολταρουν με την πανεμορφη cheerleader μεχρι να πιουν μεγαλη ποσοτητα παντς στην prom night να μεθυσουν και να γινουν πλεον και επισημα τα επομενα υποψηφια θυματα του σχιζοφρενη δολοφονου με το μπαλντα που σουλατσαρει στους παγωμενους διαδρομους του σχολειου ανενοχλητος...

Καποιες αλλες φορες δε, υπηρχαν οι αστικοι μυθοι που ξαφνικα περνανε σαρκα και οστα απο ψυχοπαθη , συνηθως μελος της παρεας των πρωταγωνιστων ο οποιος εκανε τον κινεζο μεχρι την μεγαλη μονομαχια στο τελος, που συνηθως ηταν μεσα σε καταιγιδα, σε εργοστασιο μεσα σε φλογες ή ακομα και μεσα σε βαπορι που ειναι ετοιμο να βυθιστει.

Για οποιους σεναριογραφους φαινοταν πολυ κοινοτυπο το urban legend motive το γυρναγανε σε παθιασμενο φοιτητη με serial killer του παρελθοντος. Ο οποιος ακολουθουσε κατα γραμμα τα εγκληματα του ηρωα του. Σε αυτη τη περιπτωση ο πρωταγωνιστης συνηθως ηταν και ο δολοφονος. (συγνωμη αν σας το χαλασαμε αλλα shit happens)


Τελοσπαντων μιας και αρκετα σας κουρασαμε, σιγουρα τωρα σας εχουν ερθει τα the ripper, i know what you did last summer, urban legend, the skulls, final destination, και ολα αυτα τα αριστουργηματα που ισως καποια απο αυτα να μας κουραζουν ακομα με τα sequel τους. Σαν κινημα βεβαια οπως και ολα τα κινηματα εβγαλε και αυτο τα must του. Ετσι λοιπον αν δεν τα εχετε δει, μιας και ειναι και καλοκαιρι και εχουμε και ενα λογο παραπανω να βλεπουμε τετοια, προτεινω τα εξαιρετικα και πολυ αδικημενα Τhe hole (2001-Αμερικη), και The ugly (1997-Αυστραλια).

The Hole (2001-u.s.)



The Ugly (1997-Australia)




How to make your own Slasher Movie!
by Mom's N.


Η συνταγή είναι απλή και φτηνή.
Υλικά:
1 φασόν σενάριο
5 ατάλαντοι φίλοι σου
1 σπίτι ελεύθερο απο γιαγιάδες και θείες που ήρθαν απ΄το χωριό
Αρκετή όρεξη για την δημιουργία props όπως αίμα, κομμένα χέρια κτλ κτλ
και φυσικά 1 κάμερα οποιασδήποτε ποιότητας.

Οδηγίες για να μην σου κόψει το σενάριο:
Σαφώς πριν ξεκινήσεις την δημιουργία του έπους θα πρέπει να έχεις δει τις προαναφερθείσες ταινίες και να κρατήσεις σημειώσεις. Συγγνώμη αλλά η παρθενογένεση στην τέχνη έχει εξαφανιστεί προ καιρού.
Τώρα, ρώτα τον εαυτό σου τα βασικά που, πως, πότε, ποιούς και γιατί:

Που θα εξελιχθεί η bloody extravaganza σου; (Έχουμε δει κατασκηνώσεις, κλισέ μεσοαστικά προάστια με γρασίδι, εξοχικές κατοικίες , prom parties, εστίες πανεπιστημίων, πρωτεύουσες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ για να ονομάσουμε μερικά μέρη)
Πως ξεπαστρεύει ο μάγκας serial killer σου τα ζουμερά θύματά του (μαχαίρι, χορδή πιάνου, στραγγαλισμός, βουρτσάκι τουαλέτας, κουνουπιέρα κτλ κτλ.)
Πότε παίρνει μπρος ο μανιακός σου και αρχίζει το θεάρεστο έργο του (πρωτοχρονιές, πρωταπριλιές, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Κυριακή των Βαϊων, της Τυροφάγου κτλ κτλ)
Ποιους κάνει κεμπάπ (φίλους, σόι, γκόμενες απο το λύκειο που τον έλεγαν nerd, γκόμενες που τον χώρισαν, γκόμενες που τον χώρισαν στον λύκειο και τον έλεγαν nerd, άσχετους περαστικούς)
και το μεγάλο ΓΙΑΤΙ όλοι αυτή η φασαρία και οι λεκέδες από αίμα (άσχημη παιδική ή εφηβική ηλικία, κάποια παραμόρφωση που τον κομπλεξάρει ταμάλα, του το είπε ο σατανάς, είναι νεκρός και οι νεκροί καυλώνουν με το συνδυασμό αλυσοπρίονο-ακρωτηριασμός-φρίκη)

Φυσικά όλα τα παραπάνω απαιτούν και μια αντίστοιχη απεικόνιση η οποία διαφέρει ανάλογα με τα που, πως, πότε, γιατί (π.χ. δολοφόνος που τον έλεγαν χοντρό στο λύκειο οι ξανθές cheerleaders και οι σφίχτες αθλητές, ντάλα Χριστούγεννα, ντυμένος Άϊ Βασίλης σε πιο dark παραλλαγή και εγένετο φόνος με καρφωμένα γλειφιτζούρια μπαστουνάκι στον οισοφάγο του θύματος, κάτω απο το χριστουγεννιάτικο δέντρο της χιονισμένης πλατείας. Τίτλος της ταινίας"Merry Christmassacre" και tagline "Ho ho ho. Who's fat now?"). Απλό; Γελείο; Σατανικό θα έλεγα εγώ...

Για το τέλος της δημιουργίας του εκτρώματος-αριστουργήματος μας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν:
Ο killer είναι χαρακτήρας που τόση ώρα μας μπλέκει έχοντας ένα φυσιολογικό στα αμερικάνικα πλαίσια alter ego που απλά χάνεται όταν σκάει μύτη το φρίκουλο με τη μάσκα και το οδοντωτό μαχαίρι που όλος τυχαίως είναι το ίδιο άτομο.
Ο killer είναι απλά ένα έκτρωμα της φύσης με 3 μέτρα ύψος και όρεξη για πλέξιμο εντέρων που απλά το διασκεδάζει κάνοντας τα αδύνατα δυνατά ώστε να ξεράσεις το pizzoni με το διπλό bacon.

Βέβαια εκτός απο τον ψυχασθενή δολοφόνο με την πέργολα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες (κλισέ πάντα) που θα πλαισιώνουν αυτόν:
1 ζευγάρι μειωμένης εγκεφαλικής δραστηριότητας (τύπου cheerleader, τσουλί με βυζάρες, macho, αθληταράς, ξανθός καραηλίθιος)
1 macho αρχικά αντιπαθέστατος, λίγο έξω απο την παρέα συνήθως που τελικά μπιστικόνει την πρωταγωνίστρια αλλά σφαγιάζεται λίγο πριν την τελευταία σεκάνς ή εξαφανίζετε ως νεκρός απο την τελευταία σκηνή λόγο του οτι αυτός είναι ο σφαγέας της γειτονιάς
1 nerdoulas που απλά σφαγιάζεται πρώτος
1 final girl (παραθέτω link για το τι εστί final girl

http://en.wikipedia.org/wiki/Final_girl) που θα ακολουθεί πιστά όλα τα μοτίβα του final girl. Γλυκιά, λίγο κλειστή όμως στον εαυτό της, με ελάχιστες έως και ανύπαρκτες σεξουαλικές εμπειρίες και ορέξης και που φυσικά έχει ένα καλό link με τον δολοφόνο. Είτε είναι αδελφή του, είτε γκόμενα του το αν θα πεθάνει ή θα ζήσει αποτελεί και την σοσίβια λέμβο που θα μεταφέρει την ταινία σε ένα sequel.

Αυτές λοιπόν οι λίγες συμβουλές για το DIY slasher movie στερέωμα.

Για κλείσιμο ιστορικά taglines απο slasher movies:
Friday the 13th - On Friday The 13th, They Began To Die Horribly, One......By One
Halloween - The Night HE Came Home!
A Nightmare on Elm Street - She is the only one who can stop it... if she fails, no one survives.
Scream - Don't Answer The Phone. Don't Open The Door. Don't Try To Escape.
Black Christmas - If this movie doesn't make your skin crawl... It's On Too Tight!
Candyman - We Dare You To Say His Name Five Times!


Όποιος κατάφερε να φτάσει ως το τέλος του αφιερώματος ας στείλει τις ιδέες του (μια γρήγορη περίληψη του ολόδικού του σεναρίου DIY slasher movie).
 

2 comments so far.

  1. cavity August 22, 2008 at 3:34 AM
    Galliko cinema gia panta reeeee!
    (vaios)
  2. hidden diaries August 22, 2008 at 1:54 PM
    ase ta sapia, ayto to blog den einai gia sena emeis eimaste allhs koultouras.(ths ypocoultouras)

Something to say?