Photobucket
-

28/1/08 Αφιέρωμα στον Νίκο Νικoλαϊδη στο Gagarin 205 (by k.τ.)

By hidden diaries
Εχει Φοβερο κρυο, περιπου 2-3 βαθμους η θερμοκρασια εξω. Το gagarin εχει αφιερωμα στο Νικο Νικολαιδη με αφορμη το τελευταιο του βιβλιο "Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα". Που προσωπικα τον θεωρω αν οχι τον καλυτερονα σκηνοθετη τοτε σιγουρα τον πιο πρωτοποριακο. Ενω οι ταινιες του μου θυμιζουν μια ολοκληρη εποχη (16-19).

Ο κοσμος αρχισε να μπαινει περιπου απο τις 20:00 και μπορω να πω πως ηταν κατα πολυ
περισσοτερος απ'οτι περιμενα. Ειδικα αν αναλογιστει κανεις το οτι ηταν καθημερινη και ειχε στην κυριολεξια πορνοκρυο σε συνδιασμο με ψιλοβροχο, οτι χειροτερο δηλαδη.

Η βραδια ξεκινησε καπου στις 21:00 και υπολογιζω οτι οτι ο κοσμος πρεπει να ειναι περιπου στα 500 ατομα - ολων των ηλικιων.
Πρωτος βγαινει ο Γιωργος Χατζηνασιος και παιζει στο πιανο κομματι απο τη γλυκια συμμορια συνοδευομενος απο πλανα της ιδιας της ταινιας, το κομματι τελειωνει μετα απο περιπου 7-8 λεπτα και το πληθος ξεσπαει σε χειροκροτημα.
Σειρα τωρα εχουν οι Βαλαβανιδης, Τζουμας και Λαζαριδου οπου μιλανε γεματοι συγκινηση για το πως γνωριστηκαν με τον Νικολαιδη ενω διαβαζουν και αποσπασματα απο το τελευταιο του βιβλιο, φευγουν... στη σκηνη εχει μεινει πια ο Αλκης Παναγιωτιδης οπου παιρνει την θεση του στα τυμπανα και παιζει το γνωστο jazz θεμα απο "τα κουρελια τραγουδανε ακομα".
Το κομματι τελειωνει και αρχιζουν να προβαλλονται πλανα απο την πιο παρανοικη του ταινια "singapore sling", ο Τακης Σπυριδακης εχει ηδη ανεβει και μοιραζεται μαζι μας εμπειριες που ειχε στα γυρισματα των ταινιων του Νικολαιδη μιλωντας παραλληλα για το "ανεξαρτητο" κεντρο Ελληνικου κινηματογραφου με τα καλυτερα λογια.


Τα πρωτα πλανα απο το "θα σε δω στη κολαση αγαπη μου" εχουν αρχισει να προβαλλονται με την συνοδεια της αφηγησης της Θεοδωρας Μασκλαβάνου και της Βαλεριας Χριστοδουλιδου(παιδικη αγαπη!!!).
Στο gagarin επικρατει ησυχια, ακουγεται απο τα ηχεια "δεν πειραζει αν δεν σου ηρθε η ζαρια..." ο γιος του Συμεων εχει ηδη παρει θεση και ξεκιναει με το "what a wonderful world" - λειπει ο Αγγελακας αλλα και παλι εχω ανατριχιασει με τα πλανα που βλεπω απο το "Ο χαμενος τα παιρνει ολα" και τις αναμνησεις που μου ερχονται .

Ακολουθουν αλλα 3 τραγουδια με την Βαλερια να παιρνει το μικροφωνο στο τελος.
Ακολουθει παυση για αρκετη ωρα και το πληθος εχει αρχισει να μαζευεται κατω και μπροστα, ειναι η ωρα των last drive. Κακος ο ηχος αλλα στην κυριολεξια δεν νοιαζει κανεναν μας . Μετα απο 3-4 τραγουδια φευγουν μεσα σε χειροκροτημα για να ακολουθησει ο Τζονυ Βαβουρας. Οπου και δεν βλεπουμε γιατι εχουμε πλεον εξαντληθει.
Αναμεσα στη ροη του προγραμματος ειχαμε επισης και αλλες εμφανισεις απο τους Τζένη Κιτσέλη, Θανάσης Μήνας, Δημήτρης Πολύτιμος, Νίκος Τουλιάτος, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Michele Valley ποτε με αφηγηση απο το βιβλιο και ποτε με εξιστορηση εμπειριων. Πραγματικα ζηταω συγνωμη αν ξεχνω καποιον.
Επισης να πουμε πως κατα τη διαρκεια της βραδιας ειχαμε και την προβολη της πρωτης μικρου μηκους ταινιας του Νικολαιδη με το τιτλο Lacrimae rerum (1962), δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα αλλα σκεφτομαι οτι οι την ιδια περιοδο η γενια των γονιων μου βλεπει Βουγιουκλακη και το εκτιμω περισσοτερο.

Γυρω στις 3 το πρωι εχουμε καταληξει στους Αγιους Αναργυρους για φαι...sureal συζητηση για τη βραδια που μολις περασε και αρκετα γελια αφορμη καποια βιβλια του Λιακοπουλου που βρισκονται στον παγκο των κοτοπουλαδων(!) διπλα απο τις μουσταρδες .

Νικολα thanx για τις photos ρε ρεμαλι...
 

0 comments so far.

Something to say?