Photobucket
-

20 Album για να ξεκινησει καποιος να ακουει New wave (by K.t.)

By hidden diaries
Καταρχην να σας πω οτι σαν New wave θα θεωρησω ολο το no wave, post punk, bat cave πρωιμο gothic rock exeprimental εκεινης της περιοδου...(τελος 70's και μεχρι μεσα 80's) για να μην κολλαμε σε ταμπελες.Επισης να τονισω πως μιλαω για περισσοτερο γνωστες μπαντες και δεν πιανω καθολου το underground γιατι θα ξημερωσουμε...

ξεκιναμε λοιπον:

1.The sound (from the lion's mouth-1981)
Η αιωνια διαμαχη για το αν αυτο το album ειναι καλυτερο ή ισαξιο με το closer των joy division.περιττο να σας πω οτι ειναι ισως το πιο χιλιοακουσμενο μου album, ο adrian borland στην καλυτερη περιοδο του.

2.Joy division (closer-1980)
Ριχτε οσα μπινελικια θελετε το εχω νουμερο 2. Απο τα πολυ αγαπημενα μου, με αποκορυφωμα τα 3 τελευταια κομματια του δισκου που ειναι ενα πραγματικο ταξιδι στην κολαση.

3.Magazine (real life-1978)
Θεωρω οτι ειναι απο τους δισκους που πηγαν ενα βημα παραπερα το ολο κινημα. Χρηση πληκτρων και πνευστων δινουν την ατμοσφαιρα που πρεπει.

4.Τhe damned (phantasmagoria-1985)
O δισκος οροσημο στο gothic rock, delay στις κιθαρες βαρια φωνη και γοτθικη αισθητικη απο το εξωφυλλο μεχρι και το τελευταιο κομματι.

5.gang of four (entertainment-1979)
Επιτελους το μπασο εχει τη θεση που του ανηκει στη μουσικη "βιομηχανια", οι peppers δηλωνουν μεγιστοι fan των gang και αλλωστε το εχουν δηλωσει πως ειναι και η βασικη τους επιρροη.

6.Siouxsie and the banshees (juju - 1981)
Κατι επρεπε να μπει απο siouxsie και επειδη το αγαπημενο μου της πρωτης περιοδου ειναι το juju...Φοβερες κιθαριστικες συνθεσεις, απλα φανταστικες ερμηνειες και κομματια οπως τα "spellbound", "halloween", "night shift" ακουγονται φρεσκα ακομα και σημερα.


7.Public Image limited (the flowers of romance- 1981)
Οχι ειναι και απο τα αγαπημενα μου album αλλα επρεπε να μπει. Εχει μεινει στην ιστορια για τα κρουστα και τα τυμπανα τα οποια ειναι και τα κυρια οργανα. Πολυ πειραματικο για την εποχη ενω ειναι και απο τα πρωτα album dark wave.

8.New model army (No rest for the wicked-1985)
Απλα τεραστιο album, κομματαρες οπως το ομωνυμο, το drug it down, better than them το κανουν απο τις καλυτερες κυκλοφοριες των 80' s. Η παρεα του sullivan μας μαγευει ακομα με εξαιρετικα album.

9.Suicide (suicide-1977)
Οι πατερες του electro-punk και του minimal-new wave, η ιδια λουπα να σου γυρναει το μυαλο και καποιααπο τα πιο αγαπημενα κομματια βρισκονται εδω μεσα (frankie teardop).

10.Wire (154-1979)
Ηταν δεδομενο πως θα εμπαινε album απο τους wire, δεν μπαινει το pink flag μονο και μονο γιατι στο 154 εχουν ηδη αρχισει να γραφουν πιο σκοτεινα κομματια, τι να πω "a touching display", "i should have known better" κτλ... o καλυτερος τροπος για να κλεισει η πρωτη δεκαδα.

11.Bauhaus (In the flat field-1980)
To ντεμπουτο των Bauhaus, ειναι και το album που ειναι υπευθυνο για τη γεννηση του gothic rock στη συνεχεια.
Κομματια οπως τα double dare και spy in the cab ακουγονται ακομα και σημερα πολυ πιο φρεσκα απο ολες τις ρεπλικες-μπαντες που πεταχτηκαν αργοτερα.

12.Echo and the Bunnymen (Heaven up here-1981)
Παντα θεωρουσα αυτο το album καλυτερο απο το θρυλικο τους ντεμπουτο "Crocodiles". Η παρεα του Ian McCulloch απο το Liverpool στις καλυτερες στιγμες τους (show of strengh, all my colours)


13.Killing Joke (What's this for...-1981)
Ενα απο τα καλυτερα εξωφυλλα που ειδα ποτε. Το δευτερο album των Killing joke εχει αψογο συνολο και ακουγεται απο την αρχη μεχρι το τελος με τι ιδιο ενδιαφερον, ενα απο τα album-ορισμους του post punk.

14.Cocteau twins (Garlands-1982)
Το ντεμπουτο των Σκοτσεζων proto-gothers. Το drum machine εχει προγραμματιστει μονο και μονο για να συνοδευει, το μπασο και οι κιθαρες εχουν εφε που φλερταρουν εντονα με το ambient-pop και ολα αυτα συνοδευομενα με την φωναρα της Elisabeth Fraser. Αψογο...

15.Television (Marquee moon-1977)
Οι Television ειναι απο τις μπαντες που εδωσαν την ωθηση που επρεπε στις punk μπαντες που ειχαν φτασει σε "καλλιτεχνικο αδιεξοδο" , μια πιο εναλλακτικη προταση με το marquee moon τους βοηθησε να μπουν στην λιστα με τα Top-500 album ολων των εποχων στο rolling stone Magazine. Σε αυτο το Album παιζουν με τις δομες και φτανουν μεχρι και το post rock σε κομματια οπως το ομωνυμο.

16.The cure (pornography-1982)
Αν και δεν ειναι το αγαπημενο μου album απο την συγκεκριμενη μπαντα, οφειλω να ομολογησω πως ειναι απο τους δισκους που με εκαναν να ασχοληθω με το συγκεκριμενο ειδος μουσικης. Εδω θα βρειτε καποια απο τα γνωστοτερα τραγουδια τους οπως τα "one hundred years" και "hanging garden".

17.The fall (this nation's saving grace-1985)
Απο τους πετερες του post punk και οχι αδικα. Ειναι αμαρτια πραγματικα να προσπαθεις να δωσεις ενα (μονο) album απο την απιστευτη δισκογραφια των the fall σε ενα τετοιο αφιερωμα. Διαλεγω αυτο το δισκο, μονο και μονο επειδη ειναι το πιο χιλιοακουσμενο μου.

18.Pere ubu (Dub housing- 1978)
Μια απο τις πιο προοδευτικες μπαντες του χωρου και μαλιστα με ολη τη σημασια της λεξης.
Πολλες experimental μπαντες χρωστανε παρα πολλα σε αυτους τους τρελους Αμερικανους. Αξιζει πραγματικα να ασχοληθει καποιος μαζι τους και με ολοκληρη τη δισκογραφια τους.

19.Cabaret voltaire (Microphonies-1984)
Ισως αν το ειδος αυτο σε καποια στιγμη μπερδευτηκε με την disco και περισσοτερο με την ηλεκτρονικη μουσικη, μαλλον εγινε με αφορμη τις παρανοικες συνθεσεις των Cabaret voltaire. Αυτο το album διχασε οσο κανενα αλλο τους οπαδους τους επειδη το θεωρησαν σαν το πιο εμπορικο τους.

20.The Associates (the affectionate punch-1980)
Παρανοια και μονο παρανοια, εκπληκτικες ερμηνιες, αρρωστημενα πραγματικα riff πολυ εμπνευσμενο εξωφυλλο και το αποτελεσμα ειναι η καλυτερη αρχη για τα 80'ς. Διαμαντι για καθε συλλογη. Σιγουρα το καλυτερο τους album
 

1 comment so far.

  1. cavity August 28, 2008 at 6:24 AM
    kOITAW kai 3anakoitaw... ma pou einai oi chrome???????

Something to say?