Photobucket
-

1977-Suspiria (Dario argento) - (by K.t.)

By hidden diaries
Αν μου ζητουσαν να φτιαξω το TOP-50 απο τις καλυτερες ταινιες τρομου(ειδος που βλεπω και ακολουθω πιστα πανω απο 10 χρονια) που ειδα ποτε, ισως θα μπορουσα να αφησω το psycho εκτος, ισως το exorcist, το The Omen και το The fog επισης (θα πεσει φωτια να με καψει με αυτα που λεω), αλλα μια ταινια που δεν θα μπορουσα να αφησω ποτε μα ποτε ειναι το Suspiria.
Εχοντας μπει στις 25 τρομακτικοτερες ταινιες ever απο το Entertainment Weekly το πρωτο μερος της τριλογιας του Argento "οι τρεις μητερες" (τα αλλα δυο ειναι το Inferno και το τριτο ονομαζεται The third mother και θα βγει το 2007) εχει μια θεση πολυ ψηλα στις καρδιες ολων των horror fans σε ολοκληρο τον κοσμο.

Η Αμερικανιδα φοιτητρια Suzy Banyon (Jessica Harper) εχει μολις φτασει σε μια Γερμανικη σχολη χορου, το περιβαλλον ειναι απο την αρχη, αρκετα εως πολυ αφιλοξενο ενω μετα απο καποιες μερες αρχιζουν και γινονται φονοι. Το μυστηριο παραμενει αλυτο μεχρι που η μεχρι εκεινη τη στιγμη αδυναμη πρωταγωνιστρια αποφασιζει να σταθει στα ποδια της και να ανακαλυψει τι συμβαινει μεσα στη σχολη.

Η ταινια του Dario Argento εχει απιστευτη κλιμακωση , εναν απο τους καλυτερους φωτισμους που μπηκαν ποτε σε ταινια γενικα και τρομερα σκηνικα που αγγιζουν το γοτθικο τρομο (freaks, carnival of souls, περπατησα με ενα ζομπι κτλ...). Σε ολα τα παραπανω προσθεστε το καταπληκτικο-ανατριχιαστικο soundtrack των goblin και εχετε ενα αριστουργημα που σας κανει ευκολα να ξεχασετε τις ερασιτεχνικες ερμηνιες και το χαμηλο του κοστος παραγωγης.

Το Suspiria δεν ειναι η ταινια που μπορει καποιος να δει με φιλους τρογωντας ποπ κορν και πινοντας μπυρες στο καναπε του, το suspiria ειναι ταινια που πρεπει να δεις μονος μεσα στο σκοταδι απομονωμενος και με τον ηχο δυνατα (για να πιασεις και το παραμικρο ψιθυρο) και να εισαι σιγουρος οτι θα περασεις μια μαγευτικη εμπειρια.

Η καλυτερη (μαζι με το tenebre) ταινια του μεγαλου Ιταλου σκηνοθετη.


 

3 comments so far.

  1. Άντζελα September 20, 2007 at 7:46 PM
    ΤΟ SUSPIRIA EINAI ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΟΥ DARIO ARGENTO KAI O DARIO Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΤ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ -ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟΣ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ, ΓΟΤΘΙΚΟΣ, ΩΜΟΣ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ.ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ -ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ,ΖΗΤΗΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠΑΔΙΚΟ ΑΛΥΣΙΔΑΣ,ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ DARIO ARGENTO KAI ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝΕ.ΤΟΝ DARIO ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
  2. hidden diaries September 20, 2007 at 11:12 PM
    ti na pei kaneis , amorphotoi anthropoi...den pas pouthena xoris argento
  3. hidden diaries September 20, 2007 at 11:12 PM
    This comment has been removed by the author.

Something to say?